Preview Mode Links will not work in preview mode

Smerteuniverset


Jul 9, 2021

Kan man miste sig selv til smerterne?

Svaret på det spørgsmål er ”Ja”, hvis vi spørger Stinna, som er gæst i denne episode af Smerteuniverset. Stinna blev gennem sine teenageår gradvist mere og mere begrænset af smerter i både knæ og ryg. Korsbåndsskader, diskusprolapser og i alt 6 operationer fordelt på knæ og ryg, masser af medicin og behandling overtog hendes dagligdag og som Stinna selv formulerer det: ”Jeg blev til smerterne”. Hun prøvede mange former for behandling, medicinering og forløb på smerteklinik, men resultaterne udeblev og hun blev gradvist suget ind i en identitet og stigmatisering som kroniske smertepatient.

Det betød at evnen til at dyrke den sport hun elskede og identificerede sig med, nemlig håndbold, gled ud af hendes liv. Sammen med håndbolden forsvandt også en del af den glade, udadvendte, optimistiske og aktive pige som gradvist blev erstattet af en trist, deprimeret, stærkt medicineret, inaktiv og frygtsom person, der kæmpede med næb og klør for at gennemføre en uddannelse og leve et selvstændigt liv.

Hun kontaktede Smertevidenskabs behandler Mikkel Vind, og indgik et behandlingssamarbejde. Derigennem fik hun overblik og forståelse for hvilke barrierer der havde  bidraget til hendes smerter. Hun lærte mere om smerter og hvilke forskellige faktorer der kan bidrage til at smerter bliver kroniske og derefter lavede de en plan for hendes rehabilitering og kom sammen hendes smerter og begrænsninger til livs. 

Det betyder, at hun nu ikke længere lever med frygten for en fremtid styret af smerter, da de nu fylder meget lidt i hendes liv, og smerter spænder nu ikke længere ben for at hun kan leve det liv hun drømmer om. 

Bekymringerne om evnen til at kunne udføre sit arbejde eller blive forælder i fremtiden, er istedet erstattet at optimisme, stolthed og tiltro til sig selv og sin krop.

God fornøjelse.