Preview Mode Links will not work in preview mode

Smerteuniverset


Sep 30, 2021

”Dine smerter skyldes slidgigt”. ”Der er inflammation”. ”Din ryg er ustabil, og derfor har du ondt”. ”Svangsenen i din fod er overbelastet og fortykket”. ”Din achillessene er for kort”. ”Lær at leve med smerterne”.

Disse er alle forklaringer, som Morten på 55 år, der gæster denne episode af Smerteuniverset, havde fået og accepteret som værende gode forklaringer på hans smerter.

Alle søger en forklaring på deres smerter. Det er helt naturligt, da vi som udgangspunkt tænker, at en forklaring vil vise os, hvordan behandlingen skal se ud. Vi tænker, at et specifikt problem må være lig med en specifik behandling. 

Da behandlingerne gentagne gange slog fejl skabte det en nederlagsfølelse og frygt for smerterne i Mortens tilfælde. Dette udviklede sig for ham til en intensiv jagt på en forklaring. Han blev også gradvist mere begrænset og endte med ikke at kunne løfte mere en højst 10 kg og gik med krykker dagligt i to år for at undgå at belaste sin fod mere end højest nødvendigt.

Du kan i del 1 lære, hvordan den logiske jagt på både forklaring og behandling blev en del af Mortens onde cirkel.

I del 2 kan du høre, hvordan Morten gennem et behandlingssamarbejde med Smertevidenskab.dk langt om længe fik mulighed for at få en opdateret forklaring på sine smerter. 

Forklaringen gav ham magten tilbage og dermed muligheden for med øget tryghed og forståelse at kunne bidrage til behandlingsforløbet. Forståelsen for de mange faktorer, der kan bidrage til smerter, medvirkede til, at han gradvist fik det bedre igen og genfandt optimismen og troen på, at han igen kunne leve et frit og ubegrænset liv.

 

Hovedpointer;

- Er vores typiske logiske forklaringer på smerter nu også i tråd med opdateret viden om smerters kompleksitet?

- Betyder slidgigt, at man er skadet eller skrøbelig?

- Desperation og frustration, når eksperter på området ikke kan hjælpe.

- Er inflammation i kroppen godt eller skidt?

- Fasciitis plantaris - gør det foden skrøbelig?

- Krykker som den logiske løsning, der aldrig bringer én i mål.

- Smertevidenskab gav Morten magten tilbage, smertefrihed, håb og optimisme for fremtiden.

 

God fornøjelse.