Preview Mode Links will not work in preview mode

Smerteuniverset


Dec 22, 2019

Førhen troede man at smerter var en simpel mekanisme som altid havde en specifik skadesmæssig årsag. I dag ved vi dog fra smertevidenskaben, at det sket ikke forholder sig sådan, og at det er en væsentligt mere kompleks beskyttelsesrespons, som påvirkes at mange forskellige faktorer. I denne episode af Smerteuniverset møder du Smertevidenskabs to behandlere, Simon Kirkegaard og Mikkel Vind, og du kan høre hvad der driver dem i deres arbejde med at udbrede viden og behandle mennesker med smerter. De taler om smerters kompleksitet og skaber mere klarhed over hvordan vi i Smertevidenskab anvender forståelsen af denne kompleksitet, når vi arbejder sammen med vores klienter. Du vil derfor få større indsigt i hvilken forståelse af smerter vi i Smertevidenskab abonnerer på og hvordan vi behandler.

Dette er tre af de mest opdaterede definitioner på hvad smerter er:

IASP (International Association for the Study of Pain):

En ubehagelig sensorisk og følelsesmæssig oplevelse forbumdet med faktisk eller potentiel vævsskade eller beskrevet i form af en sådan skade.

John Quintner: "Smerte forstås almen som en kropslig oplevelse, der afspejler en persons ængstelighed for trussel mod deres kropslige eller eksistentielle integritet".

Lorimer Moseley (citat): "Smerte er en ubehagelig bevidst oplevelse produceret af hjernen når summen af al tilgængelig information tyder på at du har behov for at beskytte en specifik del af din krop".

 

Hovedbudskaber i dagen podcast:

  • Hvorfor det er vigtigt med paradigmeskifte i forståelsen af smerter fra simpel til kompleks.
  • Smerter skal ses som et komplekst beskyttelsesrespons.
  • Hvad er forskellen på specifikke og non-specifikke smerter, og hvorfor er det vigtigt at vide noget om?
  • Hvad betyder det når vi kalder smerter for et biopsykosocialt fænomen?
  • Hvad betyder denne forståelse så for hvordan vi i Smertevidenskab samarbejder med og behandler mennesker med kroniske smerter?
  • Hvem kan vi hjælpe i Smertevidenskab?

Links:
Video:

Why things hurt

 

Artikler:

Prevalence of and screening for serious spinal pathology in patients presenting to primary care setting with acute low back pain.

Diagnosis and treatment of low back pain